TREKKING ÎN REGIUNEA EVEREST
PARCUL NAȚIONAL SAGARMATHA
Parcul Național Sagarmatha a fost creat în 1976 iar în 1979 a devenit primul parc național declarat Patrimoniu UNESCO. Nu este de mirare că majoritatea turiștilor aleg să facă trekking în regiunea Everest. În capătul văii Khumbu, principala vale a parcului, se află vârful Everest (8.848m) – cel mai înalt punct al Planetei. Spre deosebire de Parcul Național Annapurna, care conține toate formele de relief și vegetație, aproape 70% din suprafața parcului Sagarmatha se află la peste 5.000 de metri și este formată din munți acoperiți de ghețari, roca, lacuri și vai glaciare.
Alți doi optmiari din regiunea Everest sunt Lhotse (8.516m) și Cho Oyu (8.201m) acesta din urmă fiind considerat unul dintre optmiarii ușori.
Tot în valea Khumbu, în drum spre Everest, se află și unul dintre cei mai frumoși și cunoscuți munți: Ama Dablam (6.812m). Forma lui inconfundabilă a fost adesea comparată cu cea a Matterhornului din Alpi.
Datorită notorietății Everestului precum și a dezvoltării turismului în zonă, ruta ce duce la tabăra de bază a Everestului este printre cele mai circulate și comerciale. În special în primăvară, când sunt organizate toate expedițiile pe Everest, ruta este luată la pas de sute de cărăuși, animale, Sherpa, turiști și alpiniști.
Namche Bazaar, cândva un sat Sherpa, acum este constituit doar din hoteluri și case de oaspeți, baruri, cafenele și restaurante. Se mai poate regăsi farmecul local doar la piața săptămânală, de sâmbătă, când locuitorii regiuni vin cu produse locale (precum brânză). Totuși, rămâne un loc încântător, cu priveliști minunate de jur împrejur, cu un muzeu al culturii Sherpa și un muzeu de istorie.
TREKKING ÎN REGIUNEA EVEREST ÎN IMAGINI
PRINCIPALELE RUTE DE TREKKING ÎN REGIUNEA EVEREST
Odată cu construirea aeroportului de la Lukla, accesul în valea Khumbu a devenit foarte ușor pentru toți turiștii ce își doresc să vadă măcar o dată în viață, “acoperișul lumii”, cel mai înalt vârf de pe Pământ. Asta a răpit o parte din farmecul zonei. Din fericire, există mai multe rute care pot fi abordare în regiune. Ruta standard, cea mai scurtă dar și cea mai bătătorită către tabăra de bază, este o opțiune ideală pentru drumețul care vine în zonă pentru prima dată și care își dorește un oarecare confort și compania altor persoane.
Pentru cei mai temerari, care vor o provocare dar și să se îndepărteze de ruta circulată, există o versiune mai lungă, care străbate cele 3 pasuri de peste 5.000 de metri din zonă, trecând de pe un fir al văii pe altul. Este o ruta absolut superbă, care parcurge zonele mai puțin bătute de sate, unde încă se regăsește cultura Sherpa, din zona pasului Renjo La, și zona cea mai frumoasă a parcului: lacurile Gokyo.
Sir Edmund Hillary, primul om ce a urcat pe Everest, a pornit pe jos de la Jiri. Aici se poate ajunge cu un autobuz sau jeep. De aici se merge timp de 6 zile până la Lukla, pe un traseu care străbate diferite văi din zona joasă (3.000m) a Himalaiei. Este o rută care merită parcursă dacă vrei să observi cultura locală, specificul satelor, ce se schimbă la trecerea de pe o vale pe alta, până când ajungi în aglomeratul sat Lukla.
Dacă pregătirea alpină îți permite, în regiunea Everest se regăsesc trei dintre cele mai populare “varfuri de trekking”, de peste 6.000 de metri: Island Peak (Imja Tse 6.189) Lobuche Peak (Lobuje – 6.118m) și Mera (6.476m).
Pentru o experiență cu adevărat alpină, o expediție pe Ama Dablam este o provocare dar și una dintre cele mai frumoase ascensiuni pe care le poți face în Himalaya. Desigur, există și posibilitatea de a aborda unul dintre optmiarii din zonă, sau chiar Everestul.
ALTE REGIUNI DE TREKKING ÎN NEPAL