CĂLĂTORIE ÎN NEPAL - ȚARA DE LA POALELE MUNȚILOR HIMALAYA


O călătorie în Nepal este aventura la care viseaza multe persoane. Cu 8 dintre cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din lume, este un magnet pentru alpiniști și iubitori ai muntelui. Dincolo de atracția reprezentată de cel mai înalt lanț muntos al lumii, Himalaya, si cel mai inalt varf, Everest, Nepalul este o țară care, deși redusă că suprafață, conține o varietate mare de culturi și activități.

Se estimează undeva la 62 de grupuri etnice, fiecare cu propriile obiceiuri și propria limba. Totuși, limba oficială este nepaleza, o nepaleză, cum spun localnicii, de Kathmandu. Este limba vorbită la oraș, scrisă în ziare și folosită în presă.

Așadar, într-o călătorie în Nepal fie culturală fie drumeție, vei vedea nenumărate obiceiuri și tradiții variate, în fiecare regiune pe care o vei străbate. De la agitația și începutul de modernitate din Kathmandu, la temple, stupe, o îmbinare armonioasă de Hinduism și Budism, sate cu puternică influență Indiana în Sud până la sate cu puternică influență tibetană în nord, în munți. Cultura Sherpa este predominantă în Himalaya în timp ce elementele Indiene domină regiunile joase, tropicale, din sud.

Află mai multe informații utile în ghidul de călătorie în Nepal de mai jos.

Dacă urmează să mergi în Nepal și vrei să te antrenezi, citește și blogul despre „Cum să te antrenezi pentru o drumeție la Tabăra de Bază Everest.

IDEI DE CĂLĂTORIE ÎN NEPAL


Îți dorești să faci o drumeție la tabăra de bază a Everestului sau a Annapurnei? Vrei să urci un vârf de peste 6000 de metri? Te încumeți la o expediție pe un optmiar ? Vrei să descoperi cultura locală sau să experimentezi o aventură cu cortul sau pe râu? Alege categoria dorită și vei găsi idei de activități pentru o călătorie în Nepal de neuitat.

Trek/ Drumeţie

Ascensiuni alpine

Expediții

Călătorii culturale

Călătorii de aventură

CELE MAI FRUMOASE CĂLĂTORII ÎN NEPAL


Parcurge numeroasele sugestii de călătorie în Nepal. Fie că îți dorești o aventură culturală, o drumeție sau o rută de alpinism, Nepalul oferă o multitudine de opțiuni pentru toate gusturile.

INFORMAȚII UTILE PENTRU O CĂLĂTORIE ÎN NEPAL


Un mic ghid de călătorie în Nepal care îți va fi util, mai ales dacă mergi acolo pentru prima dată.

Informațiile pe care le vei găsi aici sunt câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le știi înainte de a porni într-o călătorie în Nepal. Dacă doreșți să afli mai multe despre cultură, ascensiuni, drumeții și povești din Nepal și Himalaya, parcurge și secțiunea de Blog.

Dacă folosești serviciile noastre pentru a-ți organiza excursia, vei primi toate aceste informații și multe altele, direct de la noi. Tu nu trebuie să îți faci griji pentru nimic, căci ne ocupăm noi de tot. Așadar, nu ezită să ne scrii.

Spre deosebire de Tibet și Bhutan, Nepalul, că și India, sunt țări extrem de bogate în cultură și opțiuni de trek și aventură, așa încât nu poate fi totul rezumat într-o singură pagină. Așadar, este foarte greu de sintetizat un răspuns la întrebarea “Ce să vizitezi în Nepal?”. În schimb, am adunat, în acest mic ghid, informații utile pentru o călătorie în Nepal,

Viaje cultural katmandu, nepal

CONDIȚII DE CĂLĂTORIE ÎN NEPAL - VIZĂ


Viza se poate obține la intrarea în Nepal, pe aeroportul Internațional Tribhuvan din Kathmandu, precum și la alte puncte de frontieră.

În afară Nepalului, se poate obține la Ambasada sau Misiunile diplomatice ale Nepalului. La sosire se pot obține următoarele tipuri de viza turistică: Viza pe 15, 30 și 90 de zile.

Tipul de viză Durată Costul vizei
Intrări multiple 15 zile US$ 30 sau echivalent in altă monedă
Intrări multiple 30 de zile US$ 50 sau echivalent in altă monedă
Intrări multiple 90 de zile US$ 125 sau echivalent in altă monedă

Viza de turist nu poate depăși 150 de zile într-un an calendristic (1 Ianuarie – 31 Decembrie). Zilele nu trebuie neapărat să fie consecutive.

Viza poate fi extinsă la Departamentul de Immigrari din Kathmandu:

Department of Immigration Kalikasthan, Kathmandu
Tel: 00977-1- 4429660 / 4438862 / 4438868/ 4433934
E-mail: mail@nepalimmigration.gov.np,  dg@nepalimmigration.gov.np
Website: www.nepalimmigration.gov.np

Documente necesare obținerii vizei turistice pentru Nepal, pentru cetățenii români:

  • Pașaport valabil minim 6 luni de la data părăsirii Nepalului
  • Fotografie detip buletin (opțional: se poate face și la aeroport)
  • Contravaloarea taxei de viză într-una dintre monedele acceptate: USD, EUR, Franc Elevețian, Lira, Dolari Australieni, Dolari Canadieni, Dolari Singaporeni, Dolari din Hong Kong sau Yeni Japonezi. Plata cu cardul este uneori acceptată, dar nu este garantată.

Se poate aplica online pentru viză, astfel nu se mai stă la coada din aeroport, pentru printarea formularului de viza: http://online.nepalimmigration.gov.np/tourist-visa.

Mai multe informații despre viza și condițiile de călătorie în Nepal găsiți și pe siteul Ministerului de Afaceri Externe al României (https://www.mae.ro/node/2910) precum și pe siteul de Imigrări al Guvernului Nepalez: http://www.nepalimmigration.gov.np/ .

Cuando-viajar-a-Nepal, Himalaya

CEA MAI BUNĂ PERIOADĂ PENTRU O CĂLĂTORIE ÎN NEPAL


Nepalul are cinci sezoane: Primăvară, Vară, Muson, Toamnă și Iarnă. De asemenea, clima variază foarte mult în funcție de relief, de la climă tropicală în zonele joase la un climat alpin în zonele înalte din Himalaya.

În Himalaya, vara sunt temperaturi moderate iar iernile sunt grele, cu ninsori abundente și temperaturi negative. Temperatura medie scade cam cu 6°C la fiecare 1000 de m de altitudine.

În Valea Kathmandu, clima este moderată, cu veri nu foarte toride: 19°-35°C și ierni blânde 2°-12°C.

Așadar, cele mai bune perioade pentru a vizita Nepalul sunt Primăvara (Martie – Aprilie – Mai) și Toamna (Octombrie – Noiembrie). Primăvara totul înflorește, inclusiv frumoasele păduri de rhododendron (floarea națională a Nepalului) roșii dar și roz și albi. Toamna însă, după muson, cerul este albastru clar, fără nori, vremea e stabilă și veți avea cele mai frumoase privelisti.

Totuși, Nepalul se poate vizita pe întreg parcursul anului. În lunile de muson (Iunie, Iulie, August) este un moment potrivit pentru o călătorie culturală. Oamenii sunt mai deschiși către turiști, căci nu e așa aglomerat. Nu sunt recomandate drumetiile, deoarece se pot produce alunecări de teren și torenți care se formează în câteva minute. Lipitorile pot fi de asemenea o problemă.

Decembrie și Ianuarie pot fi luni bune pentru drumeții, cu echipamentul călduros și potrivit pentru a merge prin zăpadă. Deși temperaturile sunt scăzute, majoritatea zilelor sunt cu vreme bună, cer senin și vârfuri neacoperite de nori. În plus, rutele sunt mai puțin frecventate în această perioadă.

Religion-e-idioma-en-Nepal, Himalaya

ASIGURARE SI VACCINURI PENTRU O CĂLĂTORIE ÎN NEPAL


Pentru o călătorie în Nepal nu este obligatoriu nici un vaccin. Sunt recomandate anumite vaccine precum cel împotriva febrei tifoide, febrei galbene, anti-tetanus și hepatitei. Vorbește cu medicul de familie înainte de a călători, și el îți va spune dacă trebuie să iei măsuri suplimentare de protecție.

În zonele tropicale (parcurile naționale Chitwan și Bardia) este important să folosiți o soluție împotriva țânțarilor. Cazurile de malarie nu sunt multe, însă, dacă veți petrece mult timp în zone umede, medicul va poate sfătui să luați tratament de prevenție a îmbolnăvirii de malarie.

Este indicat să aveți o trusa de prim ajutor cu voi, cu câteva medicamente de bază și pansamente: aspirina, paracetamol, ibuprofen, Imodium, motilium, pansamente pentru bătături și zgârieturi și dezinfectant.

Cel mai important este să aveți o asigurare. Dacă nu faceți drumeție, o asigurare de călătorie simplă este suficientă. Însă, dacă veniți pentru trek, drumeție sau alpinism este foarte important să aveți o asigurare medicală care va acoperă costul unei eventuale evacuări cu elicopterul. În unele zone, la altitudine, este singura metodă de a fi salvați. De asemenea, o asigurare simplă de călătorie s-ar putea să nu va acopere pentru activitățile montane, la altitudine. Așadar, o asigurare specifică este importantă, deși nu obligatorie.

Visado-turista-Nepal

MONEDA ȘI TRANZACȚIILE FINANCIARE


Moneda națională este rupia nepaleză (NPR). În Kathmandu se găsesc cu ușurință case de schimb valutar. Se schimbă majoritatea monedelor de circulație internațională, inclusiv dolari și euro. Plățile se fac în proporție copleșitoare cu bani lichizi – cash. Plata cu cardul este puțin acceptată și adesea presupune costuri tranzacționale ridicate.

În marile orașe există bancomate. Majoritatea au o limită de retragere de 25000 rupii (echivalentul a cca 250 USD) și un cost pe tranzacție de 500 de rupii (echivalentul a 5 USD). Așadar, este bine să aveți cât mai mulți bani cash cu  voi. În satele de pe trek nu se găsesc bancomate și nu se acceptă decât moneda locală. Așadar, când plecați la drum, asigurați-va că aveți suficientă moneda locală cu voi pentru toată durata trekului. Că regulă generală, să aveți echivalentul a 60 USD/ zi dacă mergeți pe cont propriu (în caz că va trebui să angajați un porter sau ghid pe drum) și cam 20 USD/zi dacă mergeți cu o agenție și ați plătit deja un pachet ce include ghid și mâncare.

Comer-y-beber-en-Nepal

TRANSPORTUL IN NEPAL


Transportul public în Nepal și în Kathmandu este destul de haotic și mai greu de navigat pentru un turist venit prima dată aici. Majoritatea turiștilor aleg transport privat. Toate agențiile oferă opțiunea de transport privat. Dacă ești pentru prima oară în Nepal este probabil alegerea potrivită. Prin @DescoperaHimalaya, îți vom oferi mereu trasferurile interne dar și opțiunea de a opta pentru transport local, dacă preferi un plus de aventură.

Transportul cu autobuzul între orașe sau către punctele de începere a drumețiilor este lung și obositor. Autobuzele locale sunt destul de incomode. Pentru a merge în orașe mai mari, precum Pokhara, există autobuze pentru turiști, cu un grad mai mare de confort. Din păcate, infrastructura este extrem de rudimentară în Nepal. Pe de o parte din cauza reliefului dificil, pe de altă parte din cauza corupției și neimplicării Guvernului.

Așteptați-vă să petreceți cam 7-9 ore pe autobuz pentru a străbate circa 200-250 de km. Este așadar bine săporniți de dimineață sau să luați un autobuz de noapte. Avantajul autobuzelor față de transportul privat este prețul. Un bilet de autobuz va costă sub 10 dolari (în general cam 600 – 700 de rupii) în timp ce un jeep privat costă cam 250 de dolari pentru aceeași distanță. Dacă însă sunteți în grup numeros, costul se împarte și investiția se justifică, pentru un plus de confort. Către orașele mari există posibilitatea de a folosi zborurile interne. Avioanele și aeroporturile sunt destul de rudimentare iar prețurile biletelor piperate, deoarece există un monopol al companiilor aeriene. Cele mai cunoscute companii sunt Yeti (https://www.yetiairlines.com/ ) și Buddha ( https://www.buddhaair.com/ ) . Puteți consulta paginile lor pentru a avea o idee despre prețuri și rute.
Totuși, cel mai sigur este să rezervați bilete tot prin intermediul Descoperă Himalaya. Zborurile interne Kathmandu – Lukla – Kathmandu, pentru ruta standard la Tabăra de bază a Everestului sunt mereu incluse în prețul ofertei.

Seguro-y-vacunas-en-Nepal

MÂNCAREA ȘI BĂUTURA ÎN NEPAL


Spre deosebire de alte țări din Asia, mâncarea nepaleză nu este atât de variată. Nu este surprinzător, căci, în ciuda varietății culturale, posibilitățile financiare limitate și dificultatea terenului fac ca, mai ales  în Himalaya , mâncarea să fie extrem de simplă. Totuși, în valea Kathmandu, pământul este deosebit de fertil și se cultivă multe legume. Influențele culinare principale sunt cele din nordul Indiei. Nepalezii trăiesc în mare parte cu orez, dahl (supă de linte), curry de diverse legume, și carne foarte rar (sau deloc, în Himalaya).

Mâncarea tradițională în Nepal este Dahl Bhat – o combinație de orez cu supă de linte și diverse combinații de curry, legume și murături picante. Fiecare familie are propriul mod de a găti combinația asta și nu vei mânca două dahl bhat-uri la fel.

În Kathmandu și Pokhara, se găsesc restaurante cu diferite specialități, că în orice oraș mare. Pe lângă mâncarea nepaleză și newareza, Indiana și tibetană, veți găși și specialități din toată lumea: chineze, japoneze, thai, italiene, libaneze, britanice.

Pe munte, în Himalaya, mâncarea este foarte simplă: orez cu curry de legume și supă de linte, orez prăjit cu legume, supe de legume, mâncăruri pe bază de cartofi și momo.

Apa nu este potabilă. Nu ar trebui să beți apă nefiltrată, netratată sau nefiartă. În oraș, apă imbunteliata se găsește peste tot. La munte, pentru a evita risipa de plastic, luați cu voi pastille de purificare a apei sau un filtru de purficare.

Alcoolul tradițional este raksi (un alcool distilat din orez sau, mai rar, din mere) și chhang (grâu fermentat). Local se produce și bere bună (Gorkha, Everest), rom (Khukri) și vodka.

Festival, Nepal, traditii, cultura