TREKKING ÎN HIMALAYA
Posibilitățile de trekking în Himalaya sunt, practic, nelimitate. Activitatea cea mai populară în munții Himalaya este drumeția (trekkingul). Alături de ascensiunile alpine și expediții , sunt motivele pentru care majoritatea turiștilor și alpiniștilor călătoresc în Nepal dar și în Pakistan, India, Tibet și Bhutan.
De la prima ascensiune a vârfului Everest în 1953, de către Șir Edmund Hillary, munții Himalaya au devenit mult mai accesibili pentru toate tipurile de călători, drumeți și alpiniști. Deși Everestul primește cea mai multă atenție, masivul Himalaya se întinde pe 4000 de km, din Kyrgyzstan până în Burma, pe o suprafață de 10 ori cât a Franței.
Pe lângă peisajele spectaculoase, variate, care trec de la junglă, canioane și vegetație luxuriantă, la ghețari, vârfuri semețe și văi glaciare, aici, printre munți, este și o diversitate culturală foarte mare. Unele zone sunt sălbăticie și puțin locuite, însă altele sunt bogate în sate, mănăstiri și vii de o populație care s-a adaptat traiului greu din munții Himalaya.
Cel mai ușor este să faci trekking în Himalaya în Nepal. Fiind țara cu opt din 14 cele mai înalte vârfuri ale lumii, printre care și Everest (8.848m), turismul s-a dezvoltat foarte mult aici în ultimii 50 de ani, cu noi rute de drumeție și noi case de oaspeți deschizându-se constant.
IDEI DE TREKKING ÎN HIMALAYA
REGIUNI DE TREKKING ÎN HIMALAYA
Opțiunile de trekking în Himalaya sunt extrem de variate, de la ture de drumeție ușoare, de doar câteva zile, la drumeții solicitante, de peste două săptămâni.
Noi, la Descoperă Himalaya, ne dorim să promovăm un turism responsabil și de aventură, așa că, pe lângă popularele rute de trekking la Tabăra de bază a Everestului (Everest Base Camp) sau în jurul masivului Annapurna (Circuitul Annapurna) încurajăm călătorii să descopere alte drumeții, la fel de spectaculoase, însă mai puțin impactate de turismul de masă. Circuitul Manaslu , poate fi o alternativă minunată la circuitul Annapurna, zonele Dolpo, Mustang sau Kanchenjunga rămân zone extrem de puțin frecventate de turiști, potrivite celor ce-și doresc o aventură în Himalaya și sunt obișnuiți cu drumeții de multe zile în zone izolate. Drumețiile mai scurte precum cea din Valea Langtang sau Mardi Himal (că alternativă mai puțin turistică la Annapurna base camp) pot oferi ocazia de a observa mai mult din cultura locală, petrecând timp în sate dar și oferind timp să mergi în junglă sau în orașe patrimoniu (de exemplu Bhaktapur, oraș declarat Patrimoniu UNESCO).
În ceea ce privește trekkingul (drumețiile) în Nepal se poate face și pe cont propriu, fără asistența unui ghid local. Există însă și regiuni unde accesul este restricționat și reglementat, și nu se pot parcurge decât însoțiți de un ghid local și fiind minumum două persoane în grup (precum în Mustang, Manaslu, Kanchenjunga, Dolpo). Aceste regiuni au avantajul de a fi mai puțin turistice și mai autentice. În țări precum Bhutan și Tibet nu se poate călători fără ghid, fără a trece printr-o agenție locală acreditată și fără un itinerariu bine stabilit. Turismul este foarte bine reglementat și controlat în aceste țări. India și Pakistanul au reguli similare cu ale Nepalului. Pentru drumeții unice și de aventură în India, va recomandăm itinerariile Siminei Cernat, create sub cupola proiectului Himalaya Nomads.
Pentru o navigare ușoară, am regrupat propunerile noastre de trekking în Himalaya pe regiuni