TABĂRA DE BAZĂ EVEREST (Everest Base Camp) ȘI LACURILE GOKYO
PREȚ
1.590 EUR / Persoana
DURATA
18 Zile
ALTITUDINEA MAXIMĂ
5.560 m
DIFICULTATE
Medie - Intensa
PERIOADA POTRIVITĂ
Octombrie - Mai
MĂRIMEA GRUPULUI
6-8 Persoane
Everestul este muntele despre care a auzit toată lumea. Este cel mai înalt din lume (8848m) și, din acest motiv, fascinează. Mulți iubitori ai muntelui își doresc să ajungă pe vârful lui însă cerințele fizice și chiar cele financiare, limitează numărul celor care și reușesc să facă asta.
Însă, oricine poate ajunge până la tabăra de bază Everest. Oricine are o condiție fizică cât de cât bună și este dispus să meargă timp de 14-16 zile cu rucsacul în spate, printre gigatii lumii, dormind în case de oaspeți, uneori fără apă caldă, și înfruntând efectele altitudinii.
Ruta la tabăra de bază Everest (Everest Base Camp) si lacurile Gokyo este o alternativă foarte pitorească la ruta standard. Este una dinre drumetiile pe care mulți oameni își doresc să o parcurgă cel puțin o dată în viață.
Să ai ocazia să mergi până la poalele celui mai înalt munte din lume, nu e puțin lucru. Deși drumeția la tabăra de bază a Everestului și lacurile Gokyo nu este una tehnică, ea este mai solicitantă decât opțiunea clasică. Presupune traversarea unuei trecători de peste 5000 de metri (Cho La Pass – 5420m) și ascensiunea pe vârful Gokyo Ri (5.357m), la poalele căruia se află minunatul lac Gokyo, de un turcoaz ireal de frumos.
Însă, efortul suplimentar este răsplătit cu priveliști de o frumusețe aparte, în special cele asupra lacului Gokyo, și maiestuozitatea celor patru vârfuri de peste 8000 de metri care pot fi văzute: Cho Oyu (8.188m), Everest (8.848m), Lhotse (8.516m) și Makalu (8.485m).
DETALIILE DRUMEȚIEI LA TABĂRA DE BAZĂ EVEREST (EBC) ȘI LACURILE GOKYO
DESCRIEREA REGIUNII
Drumeția la Tabăra de Bază Everest și Lacurile Gokyo este o alternativă pitorească la ruta clasică.
Ruta șerpuiește de-a lungul văii Khumbu, trecând prin sate Sherpa, unde încă se mai păstrează tradițiile seculare. Influențele culturale sunt în principal tibetane, iar zona este buddhistă, așa că vei vedea peste tot coloratele stegulețe cu rugăciuni, stupe și mănăstiri.
Până în Namche Bazaar, așa numita „capitală Sherpa” sau „poartă către Everest”, toate rutele către tabăra de bază Everest au itinerariu comun.
Din Namche însă, drumul te va purta către tabăra de bază Everest pe la lacurile Gokyo, prin valea situată la vest de valea principala Khumbu, și peste trecătoarea Cho La, pentru a reveni apoi în poteca principală.
Regiunea Everest este cea mai populară, din Nepal Acest lucru are avantajul că infrastructura este mai bine dezvoltată decât în alte regiuni. Itinerariul propus este de 18 zile. Acesta însă se poate personaliza în funcție de dorințele tale.
VALEA GOKYO ȘI LACURILE GOKYO, GOKYO RI SI CHO LA PASS
Drumeția la Tabăra de Bază Everest și Lacurile Gokyo străbate Valea Gokyo. O vale glaciară, formată de unul dintre cel mai mari ghețari din lume: ghețarul Ngozumpa.
Culoarea turcoaz specială pentru care este renumit lacul Gokyo este dată tocmai de originea să glaciară. Deși doar unul dintre lacuri este faimos și foarte fotografiat, în zona sunt de fapt 5 lacuri mari. Cei ce aleg să petreacă mai multe zile în satul Gokyo pot să exploreze valea până la al 5-lea lac sau chiar până la tabăra de bază a vârfului Cho Oyu.
Ca aclimatizare, dar mai ales pentru peisajele superbe, merită urcat vârful Gokyo Ri (5.380m) ce se înalță deasupra lacului cu același nume și este singurul de pe care se pot vedea toate cele 4 vârfuri de peste 8000 de metri: Everest, Lhotse, Makalu și Cho Oyu. Priveliștea este mai frumoasă decât cea de pe faimosul Kalla Pathar.
Pentru a reveni în valea principală Khumbu,se traversează trecătoarea Chola Pass care se ridică la 5420 de metri altitudine și oferă o panoramă superbă asupra feței nordice a lui Chotatse (6.440 de metri). Această față a fost urcată solo de către faimosul alpinist Ueli Steck. Doar când te uiți la ea te trec fiorii și înțelegi amplitudinea realizării alpine a lui Ueli.
PARCUL NAȚIONAL SAGARMATHA
Parcul Național Sagarmatha a fost creat în 1976 iar în 1979 a devenit primul parc național declarat Patrimoniu UNESCO. Nu este de mirare că majoritatea turiștilor aleg să facă trekking în regiunea Everest. În capătul văii Khumbu, principala vale a parcului, se află vârful Everest (8.848m) – cel mai înalt punct al Planetei. Spre deosebire de Parcul Național Annapurna, care conține toate formele de relief și vegetație, aproape 70% din suprafața parcului Sagarmatha se află la peste 5.000 de metri și este formată din munți acoperiți de ghețari, roca, lacuri și vai glaciare.
Ruta oferă priveliști minunate nu doar asupra vârfului Everest, ci și asupra altor vârfuri cunoscute și extrem de frumoase, dintre care altre trei vârfuri de peste 8000m: Vf Lhotse (8516m), Vf. Makalu (8485m)și Vf. Cho-Oyu (8201m) și două vârfuri extrem de frumoase prin formă lor, însă dificile: Vf Pumori (7161m), Vf Ama Dablam (6812m).
CELE MAI POPULARE DRUMEȚII DIN MASIVUL EVEREST
Ruta clasică către tabăra de bază a Everestului (EBC) este cea mai populară și cea mai umblată. Dacă ai mai multe zile la dispoziție, vrei să te îndepărtezi de mulțime și vrei să vezi peisaje absolut fabuloase, poți alege una dintre rutele alternative cum ar fi ruta celor 3 pasuri (3 High Passes) sau ruta ce trece pe la lacurile Gokyo.
Dacă ai un pic de experiență alpină și de altitudine, poți încerca și una dintre expedițiile pe unul dintre vârfurile de peste 6000 de metri din zonă: Lobuche, Island Peak sau Mera Peak.
Dacă vrei să descoperi o vale cu adevărat sălbatică, alege să parcurgi valea Hinku, ce urcă către vârful Mera. Vei vedea foarte puțini turiști și o vegetație sălbatică. De aici, poți decide să traversezi pasul Amphu Lapcha (un pas ce urcă la peste 6000 de metri și este destul de tehnic) și să revii în Valea Khumbu.
Dacă îți dorești o experiență autentică și aventuroasă hai să vorbim!
CÂND SĂ MERGI?
Cea mai bună perioadă pentru a merge în Nepal, în general, este din Octombrie până în Aprilie.
Înainte de a porni la drum, aruncă o privire și pe lista de echipament recomandat pentru o drumeție în himalaya.
ITINERARIU
O zi de acomodare cu zumzetul Thamelului (centrul turistic al orașului Kathmandu). Se pun la punct ultimele detalii pentru trekking și permisele. Cina este oferită într-un restaurant tradițional. Cazare la hotel de 3*
Se vizitează muzeul Sherpa sau școala construită de Edmund Hillary
Drumul până în Kathmandu poate fi lung, în funcție de trafic. După-amiaza în Kathmandu este liberă. Cazarea se face la hotel de 3*.
După micul dejun fie se face transfer la aeroport fie se poate începe un alt tur. Depinde de cât timp aveți la disposiție.
*Itinerariul poate varia față de această propunere, în funcție de condițiile meteo, teren sau alte situații neprevăzute. Ghidul va adapta programul pentru a fi cât mai aproape de ce s-a stabilit inițial. Prețul include ghid nepalez vorbitor de limba engleză.
CE ESTE INCLUS
- Toate transferurile
- Zbor intern Kathmandu - Lukla și retur
- Cameră dublă și mic dejun la hotel de 3*
- O cină tradițională în Kathmandu
- Consiliere pentru pregătirea drumeției
- Cazare și 3 mese pe zi în case de oaspeți (tea houses) în limita unui fel de mâncare principal / masă și ceai/cafea (se pot plăti suplimentar băuturi și mâncăruri altele decât cele incluse) ;
- Ghid montan local, vorbitor de limba engleză;
- Toate permisele de trekking și de intrare în parcurile naționale;
- Cărăuși (pot căra maxim 25 de kg;
- Kit de prim ajutor;
- Se poate facilita închirierea echipamentului tehnic (de exemplu sac de dormit).
CE NU ESTE INCLUS
- Viza și taxele de aeroport;
- Zborurile internaționale în și din Nepal;
- Mesele care nu sunt explicit descrise în program
- Supliment pentru cameră individuală în oraș: 40 EUR
- Asigurare medicală de călătorie și asigurare medicală pentru activități montane ce include evacuarea cu elicopterul (obligatorii)
- Cheltuieli personale cu mâncare, băutură, WIFi, telefon, dușuri cu apă caldă, încărcarea telefonului sau a bateriilor externe;
- Bacșișurile pentru ghid și cărăuși (50-100 Eur)
- Cheltuieli neprevăzute provocate de situații neprevăzute sau de forță majoră precum, dar nelimitandu-se la: vremea nefavorabilă, anulări de zboruri sau cataclisme naturale;
- Orice serviciu care nu este specificat în secțiunea de "servicii incluse".
- Amalia PopescuEverest Base Camp organizat pentru AmaliaUrmaream plimbarile si aventurile Cristinei de ceva vreme. In perioada pregatirii si cautarii de informatii pentru traseul meu din Himalaya, i-am cerut cateva sfaturi. Imediat am primit o lista cu ce sa am in rucsac, pe unde este cel mai bine sa dormim, ce sa facem si ce nu sa facem pe traseu. In plus, m-a ajutat cu biletele de avion interne pe ruta Kathmandu-Lukla si a aranjat o cazare foarte draguta in Kathmandu (la un pret mult mai mic fata de booking).Multumesc, Cristina, pentru sfaturi si ajutor. Sper sa ne intalnim candva pe un drum de munteO recomand 100%
- Anca ParaschivEverest Base Camp trek cu Cristina
A trecut aproape un an de la tura din Nepal organizata de Cristina la care am participat, dar inca pastrez in suflet momentele unice, care mi-au schimbat un pic viziunea asupra lucrurior. A fost o experienta extraordinara, iar in ceea ce o priveste pe Cristina, nimic de reprosat. Desi este foarte tanara si se afla la prima tura coordonata de ea, a tratat totul foarte profi. Daca doriti sa incercati o experienta, in Nepal, dar preferati sa externalizati problemele de logistica, va recomand cu caldura o tura cu ea, este ceva diferit decat a merge cu o agentie - atmosfera calda si prietenoasa (multumim Cris ca ne-ai insotit si suportat in aceasta aventura).
- Roxana NituEverest Base Camp trek cu CristinaCristina e intr-un cuvant minunata! E genul de ghid care îți e și mama și tata și prietena și de toate. Te asculta când te plângi ca nu mai vrei sa urci ca parca ai urcat destul, te încurajează ca mai e puțin si îți spune bancuri sa treacă timpul mai repede, îți da pastile când ai nevoie și te și verifica dacă le-ai luat la ora potrivită, iti mai face și masaj dacă te doare ceva ca sa treacă, te răsfață cu dulciuri pe trek, se ocupa de tot și toate ca tu doar sa mergi. Și dacă vrei, se oferă sa-ți mai care și din rucsac.Și BONUS mai stie și locuri bune de mâncat, de dansat și de masatCristina e f ușor de plăcut și și mai ușor de făcut prietena. E calda, profesionista și exuberanta. E greu sa nu te molipsești de entuziasmul și dragostea ei pt Nepal.Am făcut multe trekuri și am avut mulți ghizi, dar EBC-ul și Cristina rămân my favorite duo.As merge oricând cu ea!
- Delia DragusinEverest Base Camp trek cu CristinaCalatoria in Himalaya a fost poate experienta vietii mele. Acolo am invatat despre depasirea limitelor, despre incredere si siguranta, sa ma cunosc si sa ma accept, iar Cristina a fost acolo pentru mine, sa faca aceasta experienta cat mai placuta si usoara.A avut de fiecare data pregatite variante de "back up"...just in case, ne-a aratat bucuria fiecarui pas pe care il facem pe o treapta mai sus, placerea de a savura minunile care ne inconjoara.Si da, imi place sa cuceresc varfuri si ne-am dorit sa ajungem la inaltimi dar magia a fost in povestea fiecarui pas pe care l-am facut pentru a ajunge acolo! Cu sacrificiu si suferinta, dar cu multa bucurie in suflet!Multumesc OM Frumos
- Eli DogaruEverest Base Camp trek cu Cristina
Ar fi prea putin sa spun ca a fost o experiență frumoasă, pentru ca nu ar reflecta sentimentele de bucurie, de împlinire și recunostință pe care le ai când calatorești printr-unul dintre cele frumoase spectacole ale naturii, muntii Himalaya. Calatoria noastra spre înălțimi nu a fost usoară ,însa a fost si mai frumoasa în compania unui om plin de entuziasm si energie cum este Cristina, care s-a asigurat ca totul va merge bine , ca ne aclimatizam suficient pentru a putea continua. Pasiunea Cristinei pentru Nepal , pentru munții Himalaya și buna cunoastere a acestei zone o recomandă ca un bun organizator si lider a unor astfel de excursii. Abia astept sa ma întorc!
EȘTI GATA SĂ PORNEȘTI ÎN AVENTURĂ?IATĂ CE TREBUIE SĂ FACI
1. Arată-ți interesul
2. Te contactăm și stăm de vorbă
3. Îți cumperi zborurile
4. Plătești un avans