Drumeția fără ghid în Nepal (Solo trekking Nepal)


Conform unui comunicat de presă emis de Nepal Tourism Board pe 9 Martie 2023 se confirmă decizia prin care turiștii străini sunt obligați să angajeze un ghid local acreditat pentru a putea parcurge itinerariile de drumeție din diferitele regiuni din Nepal.

Până acum, în cele mai populare zone din Nepal, precum Circuitul Annapurnelor (Annapurna Circuit), Tabăra de bază a Annapurnei (Annapurna Base Camp), Gorepani Poonhill sau Valea Langtang, turiștii puteau obține un permis de “Free Individual Trekker” (FIT) care le permitea să pătrundă în aceste zone pe cont propriu și să le exploreze liber, mergând în ritmul propriu, alegându-și cazările și locurile de popas.

Se pare că “paradisul trekkingului”, cum mai era numit Nepalul, se detronează singur, prin interzicerea călătorilor independenți. Decizia intră in vigoare de la 1 Aprilie 2023.

Culmea, una dintre regiunile care ar putea rămâne neafectată de noua regulă, este zona Khumbu/Everest – deja suprasaturată de turișți.

De ce? Legislația se referă la obținerea permisului TIMS (Trekkers Information Management System) care până în prezent se putea acorda și unui singur călător. Doar că, Parcul Național Sagarmatha a refuzat să implementeze permisele TIMS având propriul permis de access în zona protejată. Fondurile sunt astfel folosite direct local pentru a menține infrastructura.

Momentan nu se știe dacă Parcul Național Sagarmatha va decide să implementeze propriile măsuri de limitare a călătorilor individuali.

Autoritățile susțin că decizia este una luată pentru siguranță turiștilor. Este evident, însă, pentru toată lumea, că motivele sunt mai degrabă financiare. Chiar persoane din rândul agențiilor locale condamnă decizia ca fiind una bazată pe lăcomie.

Deși de dorește descurajarea călătorilor individuali în Nepal pentru a da de muncă cât mai multor ghizi locali, există riscul că mulți turiști,care altfel ar fi ales Nepalul că destinație pentru aventura lor, să renunțe la călătorie. Cei care alerg să facă o drumeție fără ghid în Nepal, nu o fac doar din considerente financiare ci și pentru că preferă flexibilitatea, aventura și introspecția pe care o drumeție solitară ți-o oferă.

Chiar eu am avut multe momente de bucurie și descoperiri personale în călătoriile mele solo prin văineumblate din Himalaya. Să nu mă mai pot bucură de astfel de momente și aventuri doar pentru că niște miniștri lacomi au decis că e musai să am pe cineva pe urmele mele tot timpul, mă întristează.

Desigur, pentru ceea ce înseamnă business-ul DescoperaHimalaya, o decizie de genul asta este favorabilă, căci mai multe persoane vor trebui să apeleze la noi pentru a avea ghizi locali autorizați și a putea obține permisele necesare.

Dacă urmează să călătoriți în Nepal și aveți nevoie de consultanță sau ghid, scrieți-mi și vă pot ajuta în organizarea călătoriei, încercând să păstrez cât mai mult din autenticitatea unei aventuri.

Citeste si alte articole publicate in presa internationala pe tema asta:

Exporerweb – Angela Benavides

The National News Travel