CIRCUITUL ANNAPURNA
PREȚ
1.200 EUR / Persoana
DURATA
16 Zile
ALTITUDINEA MAXIMĂ
5.416 m
DIFICULTATE
Medie
PERIOADA POTRIVITĂ
Octombrie - Mai
MĂRIMEA GRUPULUI
6-10 Persoane
Circuitul Annapurna este considerat printre cele mai frumoase drumeții de lungă durată, din lume. Frumusețea rutei vine mai ales din faptul că este foarte variată. Itinerariul poartă călătorul prin sate pline de tradiție, de la cele din junglă până la micuțele aglomerari de case așezate la poalele Anapurna. Ruta străbate toate tipurile de climă și vegetație care pot fi întâlnite în Nepal: vegetație luxuriantă, tropicală, la altitudini joase, vegetație alpină și glaciară la peste 3500m, zona aridă, prafosa și bătută de vânturi din Mustang și, din nou, vegetație bogată, livezi de mere și ape termale, pe măsură ce se coboară de partea cealalată a masivului.
Este o experiență completă a tot ceea ce poate oferi Nepalul, de la junglă până la înălțimile de gheață ale Himalayei trecând prin numeroase culturi locale.
DETALIILE CIRCUITULUI ANNAPURNA
DESCRIEREA REGIUNII
Recent, s-a construit chiar și un drum de jeep, care urcă până aproape de Manang și până în Muktinath pe valea pe care se coboară. Acesta oferă flexibilitatea de a scurta ruta prin urcarea sau coborârea cu jeep-ul a anumitor porțiuni. Ruta standard începe din Khudi (900m) și se termină în Nayapul, trecând prin sate Gurung și Thakali (două etnii nepaleze) și peste unul dintre cele mai înalte pasuri himalayene: Thorung-La Pass (5.416m).
Regiunea Annapurna este a doua cea mai populară, după zona Everest. Acest lucru are avantajul că infrastructura este mai bine dezvoltată decât în alte regiuni. Itinerariul propus este de 16 zile. Acesta însă se poate personaliza în funcție de dorințele tale.
DETALIILE MASIVULUI ANNAPURNA
Masivul Annaurna cuprinde șase vârfuri pricnipale pe care le vei putea admira pe durata circuituluiL: Annapurna I – 8.091 m, Annapurna II – 7.937 m, Annapurna III -7.555 m, Annapurna IV – 7.525 m, Gangapurna – 7.455 m y Annapurna Sur – 7.219 m.
Circuitul Annapurna se face în jurul masivului și se recomandă unor persoane cu o pregătire fizică medie.
Ziua cea mai dificilă este cea în care se traversează pasul cel mai înalt. Altitudinea cât și oboseala cumulată fac că traversarea lui să fie solicitantă. Însă recompensa este pe măsură în momentul în care se trece în valea Mustang, cu o priveliște total diferită și o cultură aparte.
CELE MAI POPULARE DRUMEȚII DIN MASIVUL ANNAPURNA
Deși circuitul Annapurna este cel mai popular, fiind și cel mai promovat la nivel internațional, masivul oferă multe alternative mai puțin cunoscute, însă la fel de încântătoare, pentru toate nivelurile de experiență.
Circuitul Annapurna poate fi și el schimbat, adăugând rute altenative, precum cea care urcăla incantatorul lac Tilicho sau o ascensiune a unul vârf de peste 6000 de metri altitudine, cum ar fi Chulu Est, Chulu West sau Pisang.
O ruta foarte cunoscută și care necesită mai puține zile, este cea la tabăra de bază a vârfului Annapurna. Asemănător este circuitul Mardi Himal, însă mult mai sălbatic.
Dacă îți dorești o experiență autentică și aventuroasă hai să vorbim!
CÂND SĂ MERGI?
Cea mai bună perioadă pentru a merge în Nepal, în general, este din Octombrie până în Aprilie. Circuitul Annapurna este unul dintre puținele care se poate face și vara, când în mod normal este anotimpul ploios, căci se află în zona „oarbă” a musonului. Deși în părțile joase va ploua, de îndată ce treci în spatele lanțului muntos, norii nu vor mai ajunge la fel de ușor și precipitațiile sunt mult mai puțin numeroase.
Înainte de a porni la drum, aruncă o privire și pe lista de echipament recomandat pentru o drumeție în himalaya.
ITINERARIU
O zi de acomodare cu zumzetul Thamelului (centrul turistic al orașului Kathmandu). Se pun la punct ultimele detalii pentru trekking și permisele. Cina este oferită într-un restaurant tradițional. Cazare la hotel de 3*
Se pornește dis de dimineață spre satul Besi Sahar unde se ajunge cu autobuz sau jeep în câteva ore bune (5-6). De aici, după încă aproximativ 4h de mers, se ajunge în Dharapani, unde se petrece prima noapte la munte.
Prima zi integrală de drumeție. Poteca șerpuiește de-a lungul văii râului Marsyandi, și începem să traversăm faimoasele poduri metalice, construite cu sprijin elvețian. Când unul din maluri devine prea abrupt pentru a merge mai departe, se trece pe malul opus, unde poteca a găsit un mic locșor prin care să se strecoare. Încep să se observe influențele tibetane, aduse de cei ce practicau comerțul pe ruta aceasta. Se vede vârful Annapurna II.
Continuă urcarea, iar peisajele se lărgesc. Încep să se vadă vârfurile Manaslu, Annapurna III și IV, Chulu, Pisang și Tilicho. Pisang este un sat pe două nivele: un sat jos, în vale, pe malul râului, și un sat sus, unde se urcă pentru priveliști și aclimatizare.
Între Pisang și Manang peisajul câștigă amploare. Cum este o zonă în care ploile ajung mai puțin, este mai aridă. Drumul se lărgește și la fiecare cotitură se deschid noi perspective. Înainte de Manang, se află Brag, un sat Gurung unde se află una dintre cele mai mari și vechi mănăstiri din regiune.
Satul Manang este pitoresc, ultimul accesibil chiar și cu jeep, cu case confortabile și priveliști incredibile asupra masivului Annapurna și Gangapurna cu al sau imens ghețar ce coboară până aproape de sat formând un lac de un albastru ireal.
Zi de aclimatizare sau „odihnă activă”. Mai multe opțiuni sunt posibile:
– urcare la Lacul Înghețat (Ice Lake – 4.600m) este o urcare abruptă și solicitantă dar care este foate bună pentru aclimatizare, mai ales dacă vreți să mergeți și la lacul Tilicho. În plus, priveliștile sunt absolut minunate asupra întregului masiv Annapurna
– o urcare mai puțin solicitantă până la poalele ghețarului Gangapurna ce se prăvale către sat și se sfârșește într-un frumos lac glaciar de un albastru lăptos (2,3 h)
Itinerariul continuă să urce, dincolo de Manang, pe drumuri mai greu accesibile, iar altitudinea își face simțite efectele.
Aici drumul se bifurcă, existând opțiunea de a urca la frumosul lac Tilicho, unul dintre cele mai mari lacuri glaciare de mare altitudine. Pentru a merge acolo, e nevoie de încă 2-3 zile în plus de drumeție.
Cea mai scurtă zi, în pregătirea celei mai lungi zile. Se ajunge la capătul văii, în Thorong Phedi, înainte de pasul ce se înalta la 5416m: Thorong La.
Dacă toată lumea este suficient de bine aclimatizata, se poate dormi chiar în High Camp Thorong Pedi la 4800 de m. Altfel, doar se face o urcare și se revin în Thorong Pedi pentru a dormi.
Este ziua cea mai lungă și mai solicitantă în care se traversează pasul Thorong-La la 5416m altitudine.
Se urcă încet, căci aerul rarefiat face fiecare pas mai dificil. Se merge 8, 9h până în Muktinath. Prima parte este mai abruptă, apoi urcarea este lina, însă lungă. Priveliștile de amble părți ale pasului sunt încântătoare. În spate, lăsăm masivul Annapurna și vârfurile Chulu ce se profilează dramatic pe cerul răsăritului.
De partea cealaltă a pasului ne așteaptă o vale complet diferită, mult mai aridă, cu oaze de verdeață jos, în vale.
În Muktinath se află unul dintre cele mai mari și mai frecventate de pelerini temple hindu. Dimineața se poate observa sau chiar face ritualul de purificare cu apă.
Între Muktinath și Kagbeni este un peisaj tipic al Mustangului: arid cu oaze verzi. Se merge pe granița dintre Mustangul de Jos și Mustangul de Sus. Mustangul de Sus este zona protejată și controlată (fiind granița cu China) și nu se poate intra decât cu un permis ce costă 500 USD.
Este o zi ușoară, de odihnă, după ziua precedentă. Musai să se încerce un Yak Burger în Kagbeni (pentru nevegetarieni).
Se continuă coborârea către Marpha. Zona este bătută de vânturi începând cu ora prânzului, așa că e bine să se plece devreme. În Jomson se află singurul aeroport din zona. Pentru cei grăbiți, există posibilitatea de a lua un zbor înapoi în Pokhara sau un jeep.
E însă păcat să nu continuați până în Marpha, zona cunoscută pentru livezile de măr. Aici veți decopei tarte de mere delicioase și un lichior de mere care nu se face în alte zone din Nepal.
Pentru o mai mare ușurință, se ia un jeep sau un autobuz pentru a călători până în Tatopani. Cuvântul „Tato” în nepaleză, înseamnă „cald” și „pani” este „apă”. Așadar, numele acestui loc este „Apă Caldă”, și asta căci dispune de ape termale în care te poți scălda pentru a relaxa mușchii obosiți după atâtea zile de drumeție.
Se revine în Pokhara fie cu jeep, fie cu autobuz, după buget și dorința de confort. E un drum lung, însă Pokhara e unul dintre cele mai frumoase orașe nepaleze! Seara este liberă pentru o plimbare pe malul lacului sau chiar cu barca pe lacul Phewa. Există și un cinematograf în aer liber, dar și cafenele și restaurante de foarte bună calitate.
Dacă totul a mers conform programului asta este o zi liberă de explorare a orașului Pokhara. Situat pe malul superbului lac Phewa, Pokhara oferă o mulțime de posibilități de a petrece timpul: fie un salt cu parapanta, fie o plimbare pe lac, fie o explorare a templelor din și de pe lângă oraș.
Pe malul lacului sunt numeroase cafenele și terase unde se poate petrece timpul savurând un suc natural de fructe și admirând bărcile colorate și munții ce înconjoară lacul.
Se poate angaja un ghid pentru a vizita principalele obiective turistice din și de pe lângă Pokhara.
Drumul până în Kathmandu poate fi lung, în funcție de trafic. După-amiaza în Kathmandu este liberă. Cazarea se face la hotel de 3*.
După micul dejun fie se face transfer la aeroport fie se poate începe un alt tur. Depinde de cât timp aveți la disposiție.
*Itinerariul poate varia față de această propunere, în funcție de condițiile meteo, teren sau alte situații neprevăzute. Ghidul va adapta programul pentru a fi cât mai aproape de ce s-a stabilit inițial. Prețul include ghid nepalez vorbitor de limba engleză.
CE ESTE INCLUS
- Toate transferurile
- Transport Kathmandu - Besisahar și Pokhara - Kathmandu în autobuz
- Cameră dublă și mic dejun la hotel de 3*
- O cină tradițională în Kathmandu
- Consiliere pentru pregătirea drumeției
- Transport cu autobuz sau jeep de mai multe persoane
- Cazare și 3 mese pe zi în case de oaspeți (tea houses) în limita unui fel de mâncare principal / masă și ceai/cafea (se pot plăti suplimentar băuturi și mâncăruri altele decât cele incluse) ;
- Ghid montan local, vorbitor de limba engleză;
- Toate permisele de trekking și de intrare în parcurile naționale;
- Cărăuși (pot căra maxim 25 de kg;
- Kit de prim ajutor;
- Se poate facilita închirierea echipamentului tehnic (de exemplu sac de dormit).
CE NU ESTE INCLUS
- Viza și taxele de aeroport;
- Zborurile internaționale în și din Nepal;
- Mesele care nu sunt explicit descrise în program
- Supliment pentru cameră individuală în oraș: 40 EUR
- Asigurare medicală de călătorie și asigurare medicală pentru activități montane ce include evacuarea cu elicopterul (obligatorii)
- Cheltuieli personale cu mâncare, băutură, WIFi, telefon, dușuri cu apă caldă, încărcarea telefonului sau a bateriilor externe;
- Bacșișurile pentru ghid și cărăuși (50-100 Eur)
- Cheltuieli neprevăzute provocate de situații neprevăzute sau de forță majoră precum, dar nelimitandu-se la: vremea nefavorabilă, anulări de zboruri sau cataclisme naturale;
- Orice serviciu care nu este specificat în secțiunea de "servicii incluse".
EȘTI GATA SĂ PORNEȘTI ÎN AVENTURĂ?IATĂ CE TREBUIE SĂ FACI
1. Arată-ți interesul
2. Te contactăm și stăm de vorbă
3. Îți cumperi zborurile
4. Plătești un avans