ECHIPAMENTUL NECESAR PENTRU O DRUMEȚIE ÎN HIMALAYA
Pentru că majoritatea întrebărilor pe care le primesc sunt legate de echipamentul necesar pentru o drumeție în Himalaya, am creat această pagină care sintetizează pe scurt, strictul necesar. Deși munții Himalaya sunt cei mai înalți din lume și au vârfuri neexplorate sau periculoase, rutele de trekking turistice nu sunt rute tehnice. Drumețiile consacrate precum Tabăra de Bază a Everestului (Everest Base Cmp trek), circuitul Annapurnelor (Annapurna Circuit), Tabăra de Baza a Annapurnei (Annapurna Base Camp trek) sau tură pe valea valea Langtangului sunt cunoscute și ca “teahouses treks”. Asta înseamnă că se desfășoară din sat în sat, cu ședere în case de oaspeți. Nu este, deci, nevoie să aveți cort și echipament de campat. De asemenea, nu este necesar echipament de alpinism. Traseele sunt, în mare parte, pe cărări destul de late, bătătorite și umblate.
La altituini mai mari este posibil să se meargă pe grohotiș glaciar sau chiar pe ghețar. Pe alocuri se poate merge pe zăpadă. Sunt totuși câteva lucruri pe care este musai să le ai în bagajul pentru trekking.
ECHIPAMENTUL DE TREKKING
1. Bocanci confortabili, rezistenți la apă, cu susținere pentru glezne
La capitolul încălțăminte e foarte important să cumperi ceva în care știi că te vei simți confortabil. Trekurile durează mai multe zile și sunt pe diferite tipuri de teren, adesea bolovănos.
Bocancii de tip trei sezoane, înalți, cu întărituri care rezistă la lovituri sunt cei mai potriviți. Dacă ai experiență în a alerga pe teren accidentant (trail run) și te simți comod în pantofi de alergare, atunci îipoți folosi până pe la 5000 de metri (cu condiția să nu fie zăpadă).
2. Geacă de puf ușoară și călduroasă
Unul dintre elementele cele mai purtate din rucsacul meu a fost geaca de puf. La munte seara este răcoare iar pe măsură ce caștigi în altitudine, temperatura scade considerabil și e important să ai o geacă călduroasă.
3. Sac de dormit din puf, călduros
Păturile nepaleze țin de cald, însă, la altitudini mari (peste 4000 de metri), un sac de dormit va izola mult mai bine. Casele sunt destul de rudimentare și nu sunt deloc izolate, nici încălzite. Deci, dacă afară sunt -10°C este posibil ca în cameră să fie în jur de 0°C sau chiar sub 0°C.
4. Rucsac de calitate de cca 40L
E important că rucsacul pe care îl veți purta să fie comod, să stea bine pe spate, și să nu aibă un volum mai mare de 40 de L. De asemenea, nu cărați mai mult de 8-10 kg la altitudine. Dacă credeți că rucsacul va cântări mai mult de atât sau aveți probleme cu spatele, ar fi mai bine să vă angajați un cărăuș (porter), care să vă ajute.
5. Haine impermeabile
Fiți pregătiți pentru ploaie. Dacă mergeți în sezonul uscat, nu ar trebui să plouă prea mult. În schimb, dacă mergeți în timpul musonului, așteptați-vă la averse. O geacă subțire de ploaie (de tip Gore-Tex) este bună și împotriva vântului, pe care îl veți întâmpina în orice anotimp.
6. Straturi de bază de calitate
Bluzele care vin în contact direct cu corpul (primul strat) trebuie să fie de foarte bună calitate: merino, bluze termice sau sintetice, tratate pentru bună insulație, respirabilitate și antimicrobial.
Este mai bine să investiți ceva mai mult în bluzele de tip “first layer” deoarece vin în contact direct cu pielea.
7. Polar
Este bine să aveți măcar un polar, care să vă țină de frig la altitudini de peste 4000 de metri. În cursul zilei, soarele face să crească mult temperatura, iar efortul depus vă va face să transpirați. Seara însă, odată cu oboseala acumulată și repaosul, veți resimți frigul. Chiar și în cameră este posibil să fie sub 0 grade. Să aveți straturi de haine călduroase este esențial.
8. Lanternă Frontală
Este articolul pe care l-am folosit cel mai mult în expediții.
Fie că aveam un start alpin în toiul nopții, fie că era o cădere de curent (la altitudine electricitatea este puțină, doar cea stocată de către acumulatorii solari în timpul zilei), fie că îmi doream să citesc o carte cuibărită în sacul de dormit, am folosit-o zilnic. Nu trebuie să fie ceva performant, însă să vă asigurați că luminează suficient și că aveți baterii de rezervă.
9. Pastile de purificare a apei.
Pentru că nu sunt adepta cumpărării de apă îmbuteliată în plastic, și pentru că e foarte multă apă la îndemână pe traseele din Himalaya, eu îmi iau mereu fie pastille de purificare a apei fie un filtru. În fiecare sat se găsește o fântână cu apă. E suficient să vă umpleți sticla, să adăugați pastiluța si să așteptați 30 de minute pentru că majoritatea bacteriilor să fie eliminate. Eu folosesc Micropur, care nici nu dau foarte mult gust de clor apei. Dar puteți folosi orice vi se potrivește.
10. Bețe de drumeție
Se merge multe zile și se urcă și se coboară mult, în fiecare zi, cu greutate în spate, așadar, pentru a vă proteja genunchii e foarte indicat să aveți o pereche de bețe de drumeție cu voi. Se pot achiziționa și în Kathmandu pentru prețuri derizorii (7-10 dolari perechea) însă nu va așteptați la o calitate excepțională. Vor fi, probabil, de unică folosință. Oricum ar fi, sunt extrem de utile.
Echipamentul necesar pentru drumeție în Himalaya nu este tehnic și nici nu este foarte mult. Desigur, dacă doriți să faceți o ascensiune sau o expediție, altele vor fi necesitățile. Voi adăuga postări separate pentru cazul în care se dorește realizarea unor ascensiuni mai complexe.