CIRCUITUL MANASLU
PREȚ
1.490 EUR / Persoana
DURATA
16 Zile
ALTITUDINEA MAXIMĂ
5.106 m
DIFICULTATE
Medie
PERIOADA POTRIVITĂ
Octombrie - Mai
MĂRIMEA GRUPULUI
6-10 Persoane
Manaslu este unul dintre cei 14 optmiari ai lumii, fiind al optulea cel mai înalt vârf din lume cu 8163m altitudine.
Circuitul Manaslu este o rută care se parcurge în jurul vârfului Manaslu. Drumeția se desfășoară într-o zonă protejată, aflată la granița cu Tibetul. Un permis special este necesar și ghidul local obigatoriu. Din acest motiv, este o rută mai puțin parcursă însă absolut superbă din punctul de vedere al peisajelor și al vieții locale.
Dacă îți doreai să faci circuitul Annapurna, ruta asta îți va plăcea chiar mai mult: vei descoperi culturile Sherpa și Tibetană, fiind foarte aproape de graniță, vei străbate toate zonele de vegetație de la junglă sub-tropicală la zonele aride, reci și aspre de la poalele munților înalți, și asta fără aglomerația specifică circuitului Annapurna.
Este considerat “noul circuit Annapurna”, și se spune că are frumusețea pe care circuitul Annapurna o avea acum 10 ani. Peisajele de pe circuitul Manaslu sunt, cu siguranță, sunt mult mai spectaculoase decât cele de pe Annapurna.
Este o experiență completă a tot ceea ce poate oferi Nepalul, de la junglă până la înălțimile de gheață ale Himalayei trecând prin numeroase culturi locale.
DETALIILE CIRCUITULUI MANASLU
DESCRIEREA REGIUNII
Regiunea Manaslu a fost deschisă publicului pentru trekking de abia în anul 1991. Circuitul Manaslu parcurge cca 177 de kilometri și urmează vechea rută a comerțului cu sare din valea râului Khali Gandaki.
Pe drum, peste 10 vârfuri de peste 6500 de metri se pot vedea, și câteva peste 7000 de metri. Circuitul este dominat de vârful Manaslu, unul dintre cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din lume.
Fiind un circuit mai puțin parcurs, satele sunt mai simple și zona mult mai sălbatică. Se pot observa încă obiceiurile localnicilor ce triesc în zonă și specificul satelor tibetane.
Zona face parte din Manaslu Conservation Area și cuprinde 6 zone climatice și vegetație ce pornește de la sub-tropicală și până la zonele aride specifice platoului Tibetan.
Cel mai înalt punct este trecătoarea Larkya La 5106, care conectează circuitul Manaslu cu circuitul Annapurna.
MANASLU – MUNTELE SPIRITULUI
Manaslu rămâne un munte emblematic al cărui nume înseamnă “Muntele Spiritului”. Pe parcursul drumeției poate fi admirat din toate unghiurile, perspectiva schimbându-se pe măsură ce se avansează. Cu forma sa distinctă, cu două vârfuri ce par două coarne, este ușor de recunoscut din orice unghi.
A fost urcat pentru prima dată pe 9 May, 1956, de către Toshio Imanishi și Gyalzen Norbu, că parte dintr-o expediție japoneză.
Recent o controversă s-a stârnit legată de faptul că expedițiile se opreau pe un vârf “fals” un pic înaintea vârfului “real”. În 2022, corzile fixe au fost montate pentru prima oară pe vârful real, permițând expedițiilor comerciale să își ducă clienții pe vârful real al Manaslu. Anca Răcățean și Mitză Matei au ajuns astfel anul trecut pe vârful real al Manaslu. (citiți interviul cu ei).
Noi organizăm și expediții, așadar, dacă îți dorești să mergi dincolo de drumeția în jurul muntelui si sa urci pe vârful Manaslu, scrie-ne.
Dacă îți dorești o experiență autentică și aventuroasă hai să vorbim!
CÂND SĂ MERGI?
Cea mai bună perioadă pentru a merge în Nepal, în general, este din Octombrie până în Aprilie. Circuitul Annapurna este unul dintre puținele care se poate face și vara, când în mod normal este anotimpul ploios, căci se află în zona „oarbă” a musonului. Deși în părțile joase va ploua, de îndată ce treci în spatele lanțului muntos, norii nu vor mai ajunge la fel de ușor și precipitațiile sunt mult mai puțin numeroase.
Înainte de a porni la drum, aruncă o privire și pe lista de echipament recomandat pentru o drumeție în himalaya.
ITINERARIU
O zi de acomodare cu zumzetul Thamelului (centrul turistic al orașului Kathmandu). Se pun la punct ultimele detalii pentru trekking și permisele. Cina este oferită într-un restaurant tradițional. Cazare la hotel de 3*
O zi de acomodare cu zumzetul Thamelului (centrul turistic al orașului Kathmandu). Se pun la punct ultimele detalii pentru trekking și permisele. Cazare la hotel de 3*
Veti descoperi ce inseamna “Nepali flat” (“platul nepalez”) care este un sir, nesfarsit parca, de urcari si coborari, dictate de vaile sapate de rauri. Altitudinea este inca joasa. Este cald si vegetatia bogata. Pe parcurs sunt numeroase cascade si poduri metalice ce se leagana peste rau.
Astazi, dupa primele urcari si coborari se ajunge in Tatopani (“apa calda” sau “apa termala”) – loc perfect pentru o oprire inainte de a continua firul serpuit al drumului. Fiecare sat are personalitatea sa. Sus, pe deal, se vad sate Gurung. De asemenea, maimutele Langur sunt numeroase in zona. Cu putin noroc, stau si la poza.
Se strabate un canion abrupt si cu malri inguste ce par ca se inchid deasupra capetelor. Vegetatia este in continuare luxurianta, desi se castiga in altitudine. Se traverseaza o padure de bambus inainte de a ajunge in micul sat Deng.
Varfurile inalte incep sa se intrevada mai aproape si incepe cea mai spectaculoasa parte a rutei in inma regiunii Manaslu.Drumul continua sa serpuiasca de-a lungul peretilor abrupti ce formeaza un alt canion.
Satele sunt tipic budhiste, cu influente tibetane. Le recunoastem dupa mai micile sau mai marile „gompas” care sunt lacasuri de cult.
Astazi se trece de bariera celor 3000 de m si se ajunge in tinutul muntilor inalti. Din toate partile suntem inconjurati de varfuri marete, acoperite de zapada: Ganesh Himal, Himal Chuli, Peak 29 (Ngadi Chuli). Manaslu se ridica drept in fata. Satele de la 3500m din Nepal sunt printre cele mai frumoase locuri de pe pamant. Aerul nu este inca atat de rarefiat incat sa fie un chin sa respiri si sunt extrem de pitoresti, inconjurate de ghetari si munti inalti. Oamenii sunt vesnic rumeni in obraji si zambitori si muncesc din greu.
Samagaon este unul dintre cele mai mari si pitoresti sate de pe vale. Acesta este si punctul de start al expeditiilor catre varful Manaslu (8189m) unul dinte cei mai „usori” optimiari.
Se merge pana la lacul de deasupra satului, Birendra, printr-o padure minunata si trecand pe la frumoasa manastire din deal. Lacul are culoarea indescriptibil de furmoasa a lacurilor glaciare: un albastru laptos.
Se face pregatirea pentru pasul ce trebuie trecut in cateva zile, cu o urcare pana la tabara de baza a Manaslului, la 4800 de metri. Este o urcare care iti va taia respiratia, si prin frumusete dar si prin lipsa oxigenului si pantelor pe alocuri abrupte. Se merge de-a lungul impresionantului ghetar, la capatul caruia este asezata tabara de baza, de unde expeditiile ponersc catre varf. In primavara, ruta va fi, probabil, extrem de circulata, si tabara plina de corturi.
Granita cu Tibetul este foarte aproape, iar pe aici se lucreaza la un drum de legatura intre Tibet (China) si Nepal.
Pe aici, in trecut, se facea comert cu Tibetul si in Samdo era un targ de desfacere de marfuri.
Desi drumul este scurt, altitudinea isi spune cuvantul. Pasii se fac incet si respiratia e greoaie. Ne minunam de maretia ghetarului Larkya. Satele sunt sate tipice de mare altitudine. Populatia este in mare parte Sherpa, buddhista, cu trasaturi tibetane.
Dupa-amiaza se petrece in tabara de baza a pasului Larkya La. Conditiile sunt foarte simple: corturi/ priciuri.
A doua zi va fi cea mai solicitanta din trek.
Se incepe urcarea catre trecatoare, inainte de rasarit. Traversarea pasului Larkya La (5160m) este lunga si lenta datorita lipsei oxigenului. Se merge incet, si adesea este foarte frig. Peisajul este impresionant: morena ghetarului ce se casca la stanga, varfuri impresionante printre care Manaslu si Larkya Ri.
Dupa trecerea pasului se cooara mult pana in satul Bimthang situat la doar 3590m. Coborarea va parea usoara – desi destul de abrupta in prima parteiar, datorita numarului mare de globule rosii din sange.
Unul dintre cele mai pitoresti sate de pe traseu si locul unde mancarea este buna si se poate face si un dus fierbinte. Dupa atatea zile friguroase si grele, la altitudini mari, este momentul sa va odihniti putin si sa va bucurati de frumusetea din jur. Manaslu se vede superb, dinspre nord. Sunt cateva lacuri, aproape de sat, de unde puteti surprinde minunate reflectii ale muntelui in apa. Deja se simte ca am trecut in partea mai accesibila – Annapurna – cabanele sunt mai bine aprovizionate si mancarea mai buna.
O coborare superba prin padure, cu cai salbatici ce pasc linistiti. Muntii se itesc printre copaci in lumina fascinnata si nu te poti opri din a face zeci de fotografii. Apoi coborarea se domoleste, devine lina, prin satele colorate ale vaii de la picioarele masivului Annapurna.
Inca o zi lunga petrecuta pe drumurile prafuite nepaleze dar la sfarsitul lui asteapta un dus fierbinte si lung, care va curata toata naduseala si praful acumulate pe trek.
După micul dejun fie se face transfer la aeroport fie se poate începe un alt tur. Depinde de cât timp aveți la dispozitie.
*Itinerariul poate varia față de această propunere, în funcție de condițiile meteo, teren sau alte situații neprevăzute. Ghidul va adapta programul pentru a fi cât mai aproape de ce s-a stabilit inițial. Prețul include ghid nepalez vorbitor de limba engleză.
CE ESTE INCLUS
- Toate transferurile
- Transport Kathmandu - Arugath și Dharapani - Kathmandu în autobuz
- Cameră dublă și mic dejun la hotel de 3*
- O cină tradițională în Kathmandu
- Consiliere pentru pregătirea drumeției
- Transport cu autobuz sau jeep de mai multe persoane
- Cazare și 3 mese pe zi în case de oaspeți (tea houses) în limita unui fel de mâncare principal / masă și ceai/cafea (se pot plăti suplimentar băuturi și mâncăruri altele decât cele incluse) ;
- Ghid montan local, vorbitor de limba engleză;
- Toate permisele de trekking și de intrare în parcurile naționale;
- Cărăuși (pot căra maxim 25 de kg;
- Kit de prim ajutor;
- Se poate facilita închirierea echipamentului tehnic (de exemplu sac de dormit).
CE NU ESTE INCLUS
- Viza și taxele de aeroport;
- Zborurile internaționale în și din Nepal;
- Mesele care nu sunt explicit descrise în program
- Supliment pentru cameră individuală în oraș: 40 EUR
- Asigurare medicală de călătorie și asigurare medicală pentru activități montane ce include evacuarea cu elicopterul (obligatorii)
- Cheltuieli personale cu mâncare, băutură, WIFi, telefon, dușuri cu apă caldă, încărcarea telefonului sau a bateriilor externe;
- Bacșișurile pentru ghid și cărăuși (50-100 Eur)
- Cheltuieli neprevăzute provocate de situații neprevăzute sau de forță majoră precum, dar nelimitandu-se la: vremea nefavorabilă, anulări de zboruri sau cataclisme naturale;
- Orice serviciu care nu este specificat în secțiunea de "servicii incluse".
EȘTI GATA SĂ PORNEȘTI ÎN AVENTURĂ?IATĂ CE TREBUIE SĂ FACI
1. Arată-ți interesul
2. Te contactăm și stăm de vorbă
3. Îți cumperi zborurile
4. Plătești un avans