Cum să te aclimatizezi pentru un trekking la Tabăra de Bază Everest 


Dacă anul ăsta ți-ai propus să ajungi în Nepal, poate chiar cu mine la Tabăra de Baza Everest, atunci trebuie să știi la ce să te astepți din punct de vedere al aclimatizării.

Gâfâi deși doar te-ai aplecat să îți legi șireturile. Capul te doare cum nu te-a mai durut vreodată. Te miști că într-un vis: cu încetinitorul. Parcă ceva te ține pe loc. Sigur, lipsa oxigenului. Inevitabil, simptomele răului de altitudine apar la majoritatea participanților la turele de trekking de la Everest Base Camp. Unii turiști sunt mai puțin predispuși, alții mai mult, dar e o loterie.

Cum te aclimatizezi pentru un trekking la Tabăra de Bază Everest? Iată cinci pași care trebuie urmați pentru a minimiza efectele altitudinii și riscul de a dezvolta forme grave (edem cerebral sau edem pulmonar).

Lacul Gokyo, Himalaya, Nepal, trekking
  1. Antrenează-te acasă!

Aclimatizarea începe înainte de a ajunge la altitudine. Când te gândeșți la un trekking către tabăra de bază Everest, sau un alt trekking la altitudine, trebuie să îți faci și un plan de antrenament astfel încât să fii în cea mai bună formă fizică. Asta va ajuta corpul să își folosească resursele pentru aclimatizare, nu pentru a supraviețui efortului. Crește-ti VO2 max.Asta va asigura o distribuire mai eficientă a oxigenului către mușchi.

Citește articolul despre cum să te antrenezi pentru un trekking la tabăra de bază Everest – este un bun punct de plecare.

  1. Mergi inceeet!

“Bistare, bistare!” îl vei auzi pe ghidul nepalez spunându-ți în mod repetat. Ar fi un fel de “cătinel, cătinel!” Ghidul va merge în fața ta,cu pas egal, agale, că și cum s-ar plimba prin parc.

Dacă ești bine antrenat, poate chiar alergător montan, ai tendința să te suprasoliciti. Corpul tău este deja suprasolicitat din cauza mediului rece, uscat și rarefiat, așa încât nu are nevoie să îl duci în zona roșie.
Mergi încet, încercând să rămâi în zonele 1 și 2 de efort cu foarte scurte perioade în zona 3, pe urcări.

Chiar dacă pe moment corpul pare că se simte bine, este posibil să te resimți în câteva ore, când vei realiza că ai urcat prea repede și corpul tău nu a apucat să se adapteze.

Când ajungi la tea house, odihnește-te chiar dacă nu te simți obosit. Este important  să îi dai cât mai multă pauză organismului că el să se poată adapta la noile condiții. Un fel de “odihnă activă”.

  1. Urcă mai sus decât altitudinea la care dormi!

Un pas cheie pentru o aclimatizare corectă în trekkingul către tabăra de bază Everest este să dormi la o altitudine mai joasă decât altitudinea maximă atinsă în ziua respectivă.

În programul nostru standard există cel puțîn 2 zile de aclimatizare cheie: una în Namche Bazaar și una în Dingboche sau Gokyo (în funcție de itinerariul ales). Aceste zile sunt necesare pentru aclimatizarea principală pentru următoarea tranșă de 1000 de metri. Sunt locații în care se dorm două nopți consecutive, iar ziua este folosită pentru a urca mai sus și a recoborî pentru odihnă. Însă, pe lângă aceste zile, în fiecare dintre celelalte zile este important să se doarmă mai jos decât altitudinea cea mai înalta atinsă în ziua respectivă.

Asta înseamnă că uneori, dacă itinerariul din ziua respectivă nu te-a purtat la o altitudine mai înaltă decât cea la care dormi, trebuie să te străduiești să mai faci o urcare de măcar câteva sute de metri (200 de metri pot fi suficienți) față de unde este tea-houseul. Te va ajuta enorm să te aclimatizezi, fără să adauge mult efort zilei.

Oricum, drumeția în Nepal presupune numeroase urcări și coborâri în cursul zilei, așa că cel mai probabil vei fi fost deja la o altitudine mai ridicată. Noi ne asigurăm că îți creăm itinerariul adecvat pentru o aclimatizare cât mai bună.

  1. Bea multe lichide!

“A good mountaineer always pees clear” – Un bun montagnard are urina transparentă.

Așadar, bea multe lichide chiar dacă nu îți este sete. Poate cel mai folositor lucru pe care îl poți ca să îți ajuți corpul să se aclimatizeze este să consumi lichide în orice formă: apă, ceai, sucuri, supe. Toate sunt disponibile în cantități mari pe trek.

Aerul la altitudini ridicate este mai uscat și pierzi mai multe lichide prin respirație și transpirație. Ai așadar șanse mai mari să te deshidratezi. În plus, sângele devine mai vâscos și toxinele se elimina mai greu, din cauza concentrației mai mici în oxigen și a creșterii globulelor roșii. Lichidele ajută la fluidizarea sângelui, transportul efficient de oxigen și eliminarea toxinelor printr-o urinare mai frecventă.

  1. Mănâncă bine și renunță la alcool!

Dacă nu ești un Sherpa născut și trăit în Himalaya, alcoolul nu doar că te va deshidrata însă va zădărnici eforturile corpului de a se aclimatiza. În turele noastre nu se bea alcool la peste 3000 de metri. Oricum, nu ai nevoie de alcool căci la altitudine, în primele zile, te simți că și cum ai fi mahmur ca în studenție.

Cu altitudinea este posibil și să îți pierzi pofta de mâncare. Este totuși important să te străduieșți să mănânci pentru a-ti păstra forțele și a ajuta corpul să te ducă mai departe.

Sfat bonus: Fii pozitiv!

Atitudinea pe care o ai îți poate transforma experiența. Fii permanent conștient de corpul tău și de posibilele simptome de rău de altitudine, însă nu face din asta un motiv de panică sau de veșnic stress. Un oarecare disconfort este normal și face parte din aventură, dându-i sens. Bucură-te de experiență, de peisajele incredibile și de privilegiul de a putea ajunge într-un loc atât de special precum tabăra de bază a Everestului.

No testimonials were found.

EȘTI GATA SĂ PORNEȘTI ÎN AVENTURĂ?IATĂ CE TREBUIE SĂ FACI 


1. Arată-ți interesul
2. Te contactăm și stăm de vorbă
3. Îți cumperi zborurile
4. Plătești un avans