Ascensiuni pe Everest – primii romani pe Everest (8.848m)
Pe 29 Mai 1953, acum 71 de ani, primii oameni au atins varful Everest: Sir Edmund Hillary si Sherpa Tenzing Norgay. Ei sunt sunt primii oameni despre care se stie ca au atins varful. Inca din 1920 diferite expeditii au incercat sa ajunga pana pe cel mai inalt punct al Planetei, insa fara success – sau asa se presupune.
Unii cred ca Mallory si Irvine ar fi atins varful, in 1924, inainte sa dispara si ca ar fi murit pe coborare. Acest fapt nu a putut fi insa niciodata dovedit.
Asadar, data oficiala a atingerii varfului ramane 29 Mai, 1953. Asta era la 100 de ani de la descoperirea varfului pe harta de catre lumea occidentala. Masivul le era deja cunoscut localnicilor care il numeau simbolic ”Mama a Universului” – Sagarmatha in Nepaleza si Chomolungma in Tibetana. Britanicii insa nu stiau de importanta lui in cultura locala asa ca au denumit muntele Everest, dupa generalul Indiei Sir George Everest (India facea parte din Imperiul Britanic la momentul respectiv).
Muntii inalti au reprezentat o fascinatie aparte pentru alpinisti dar si oameni obisnuiti deopotriva. Daca la inceputurile alpinismului, expeditiile erau apanajul alpinistilor cu experienta si al natiunilor ce doreau sa isi adjudece „prima ascensiune” pe cate un varf semnificativ, fiind o afarcere de orgoliu national, in prezent, cu evolutia echipamentului, accesul facil la resurse si popularizarea sporturilor, ascensiunile chiar si pe varfuri precum Everestul au devenit o activitate aproape „comuna”.
Pentru a putea tine evidenta ascensiunilor pe Everest dar si pe alti munti inalti sau semnificativi din Himalaya nepaleza, jurnalista si alpinista Elizabeth Hawley a creat The Himalayan Database. Aceasta este o biblioteca ce aduna toate expeditiile si ascensiunile, din 1905 si pana in prezent. Este o resursa extrem de valoroasa si principala sursa de informare despre ascensiunile in Himalaya.
Conform cu Himalaya Database, avem 14 Romani pe Everest pana in 2023.
Dintre romanii care au atins varful Everest, doar Horia Colibasanu figureaza ca cetatean roman care nu a folosit oxigen. Cei care sunt insa pasionati de istoria ascensiunilor pe Everest stiu ca mai este un roman, care a ajuns pe Everest chiar de mai multe ori, si cel putin o data fara oxigen, inaintea lui Horia, in anul 2000: Gheorghe Dijmarescu. El avea insa cetatenie americana asa ca figureaza in baza de date ca alpinist din SUA. El este si cetateanul de origine romana care are cele mai multe ascensiuni (unele reusite, altele nu) pe Everest: 10!
Horia Colibasanu ramane alpinistul roman cu cele mai multe ascesnsiuni ‚pure’ pe varfuri de peste 8000 de metri: fara a folosi oxigen suplimentar si suport Sherpa. Pentru a afla mai multe despre ascensiunile sale cititi si interviul cu el dupa ce a urcat in premiera nationala pe Kanchenjunga.
Primul Roman pe Everest este Constantin Lacatusu pe 17 Mai 1995. Povestea de viata si alpinism a lui „Ticu” este fascinanta si merita descoperita dincolo de ascensiunea Everestului. In ziarul „Adevarul” este un interviu foarte amplu cu el pe care il recomand ca prima lectura. Cert este ca a fost un pioner al alpinismului romanesc de altitudine. Primul roman pe un varf de 8000 de metri(Broad Peak)- fara oxigen. Primul roman intr-o expeditie internationala de anvergura pe Everest.
Desi ascensiunea sa este repertoriata ca fiind cu oxigen,el nu a folosit oxigenul tot timpul, sau de la 7000 de metri (sau chiar mai putin) cum se face in ziua de azi. Fiind nevoit sa stea doua zile la peste 8000 de metri, a folosit oxigen de la 8200 de metri pana la 8600 de metri unde i s-a terminat butelia. A continuat pana pe varf fara oxigen. Pe 17 Mai 1995, la ora locala 13:45 devenea primul roman care atinge varful Everest.
El a deschis calea pentru alti alpinisti.
Daca pana atunci alpinistii romani ajungeau in Himalaya in cadrul unor expeditii internationale, in 2003 s-a organizat prima expeditie exclusiv romaneasca pe Everest. Din ea au facut parte 14 alpinisti din care doar 4 au ajuns atunci pe varf: Teodor Tulpan, Lucian Bogda, Marius Gane si Gheorghe Dijmarescu.
David Neacsu este cel care a organizat expeditia respectiva, dupa ce prima expeditie in 1993 s-a dovedit a fi o teapa. Mai multe detalii interesante despre expeditie si despre cariera de aventurier a lui David Neacsu, gasiti in interviul acordat de el pentru revista Dilema Veche.
Prima romanca pe Everest este Otilia Ciotau care a urcat in 2019 pe ruta nordica, dinspre China, folosind oxigen suplimentar. Asa cum povesteste intr-un interviu acordat RedBull Romania, ea si-a dorit sa fie un model pentru alte fete si femei. Si-a dorit sa inspire femeile sa isi urmeze visurile, indiferent de piedici si frici. Cel mai bine a facut asta prin exemplul personal, reusind ascensiunea cu un ghid indiferent si patru coaste fracturate din cauza tusei.
In 2022 Gabriel Baicus a devenit primul roman care a urcat si pe Everest si pe Lhotse in acelasi sezon si doar in 25 de ore. Citeste interviul cu el: https://descoperahimalaya.ro/gabriel-baicus-premiera-romaneasca-in-himalaya/
In sezonul acesta, primavara 2024, inca doi romani au ajuns pe varful Everest – Maria Danila, a 4a romanca si Adrian Ahricutesei. Ambii au folosit oxigen suplimentar si suport Sherpa si cu ambii voi publica interviuri in curand.
Daca vrei sa nu ratezi nici un articol nou, urmareste paginile de Facebook si Instagram.
EȘTI GATA SĂ PORNEȘTI ÎN AVENTURĂ?IATĂ CE TREBUIE SĂ FACI
1. Arată-ți interesul
2. Te contactăm și stăm de vorbă
3. Îți cumperi zborurile
4. Plătești un avans